Съвети при избор на инвалидна количка

НАШИТЕ СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ИНВАЛИДНА КОЛИЧКА
 1. Най- добрата инвалидна количка е тази, от която наистина имате нужда, спрямо вашите възможности, особености и степен на увреждане.
 2. Консултирайте се с физиотерапевт или рехабилитатор, който добре познава физическото ви състояние и може да оцени вашите възможности и нужди. Той може да Ви помогне да изберете подходящата инвалидна количка. По правило такива специалисти има във всички големи компании, които продават рехабилитационно оборудване и медицински помощни средства.
 3. Отговорете си на следните въпроси:
 • Какво искате да правите с инвалидната количка? Какви са Вашите очаквания от нейното използване?
 • Ще я използвате само у дома или ще я използвате на улицата?
 1. Планирайте бюджета си. На пазара има огромен брой модели на различни цени. Вашият бюджет може значително да ограничи избора, така че го определете предварително.
 2. Ринговата инвалидна количка е традиционният модел, който е най-достъпен. Този тип инвалидна количка обикновено се избира от хора със силни ръце, с които да завъртат колелата за да се движат самостоятелно.
 3. Електрическата инвалидна количка е идеална за тези, които поради физическите си особености не могат сами да завъртят колелата. Такива колички са по-скъпи и често по-тромави, поради батерията и електрическото задвижване. Но те могат да се използват и управляват от почти напълно парализирани хора.
 4. Изключително внимание трябва да се обърне на правилното подбиране на:
 • Широчина на седалката / необходимо е за правилното разпределение на теглото на пациента върху седалката /
 • Дълбочина на седалката /избягване на прекален натиск върху седалището и предотвратяване нарушаване на кръвообращението/
 • Височина на седалката / оптимизиране на предвижването с количката /
 1. Купете Вашата количка от фирма, която има собствена сервизна база, с която да Ви гарантират качествено обслужване и поддръжка.
 2. Купете Вашата количка от фирма, която има добър имидж и е спечелила общественото доверие!